Search

10 Razloga zašto treba reciklirati

Updated: Jan 30, 2020

Ako volite ovu zemlju, verovatno znate da je recikliranje odlična praksa. Ali znate li zašto je to tako? Nedavna istraživanja pokazuju da prosečni građanin generiše više od 5kg. smeća svaki dan. To je dovoljno kolektivno da dva puta dnevno napunite veliki sportski stadion. Ludo, zar ne? Evo još nekoliko statistika o recikliranju koje smo otkrili:


- Procenjuje se da se 75% našeg smeća može reciklirati, mada se samo oko 30% reciklira.


- Godišnje se stvori 21,5 miliona tona prehrambenog otpada. Ako bi se ta hrana kompotovala, to bi se uporedilo sa smanjenjem iste količine stakleničkih plinova kao i odvoženje 2 miliona automobila s puta.1.

Evo nekih jako bitnih činjenica koje dobijamo reciklažom:


1.Recikliranjem se štedi energija

Štednja energije je ključni element u borbi protiv klimatskih promjena. Recikliranjem se štedi energija jer proizvođač ne mora da proizvodi nešto novo iz sirovih prirodnih resursa. Upotrebom recikliranih materijala štedimo na potrošnji energije, što smanjuje troškove proizvodnje.


2. Recikliranjem se smanjuju deponije

Reciklaža smanjuje potrebu za više deponije. Veličina postojećih deponija može se značajno smanjiti ako smanjimo svakodnevni otpad i više recikliramo.


3. Reciklaža smanjuje upotrebu otrovnih hemikalija

Izrada proizvoda od već rafiniranih otpadnih materija smanjuje potrebu proizvođača da koriste otrovne hemikalije, neophodne za upotrebu sirovina.


4. Recikliranje je dobro za ekonomiju

Reciklaža i kupovina recikliranih proizvoda stvara veću potražnju za više reciklirane robe. Roba napravljena od recikliranih materijala troši manje vode, stvara manje zagađenja i troši manje energije. Kompanije se oslanjaju na programe reciklaže kako bi obezbedili sirovine koje su im potrebne za pravljenje novih proizvoda.


5. Recikliranje pomaže našim klimatskim problemima i globalnom zagrejavanju

Recikliranjem nastaje znatno manje ugljenika, što smanjuje količinu nezdravih propusta gasova sa efektom staklene bašte.


6. Reciklaža stvara nova radna mesta

Recikliranje u SAD-u je 236 milijardi dolara godišnje industrije. Više od 56.000 preduzeća za reciklažu i ponovnu upotrebu zapošljava 1,1 miliona radnika širom zemlje.


7. Reciklaža smanjuje zagađenje vode

Izrada robe od recikliranih materijala stvara daleko manje zagađenje vode nego proizvodnja od neobičnih materijala.


8. Recikliranjem se štedi novac

Kada reciklirate ili zamenite stare proizvode, poput onih staklenki sa medom ili boca sa kombučom, i manje zavise od novih proizvoda i posuda. Volimo da ponovo koristimo naše boce za domaće hladno presovane sokove. Proverite kod lokalnih kamiona za hranu ili kafića, neki od njih mogu potaknuti upotrebu donošenja u vašoj posudi ili kontejneru i dati vam pozajmicu. Isto je i sa donošenjem sopstvene vreće za kupovinu u vašu lokalnu prodavnicu.


9. Recikliranjem se čuvaju prirodni materijali

Recikliranje pomaže u očuvanju važnih prirodnih materijala i štiti ta staništa za budućnost. Svi novi proizvodi napravljeni su od sirovina koje se nabavljaju prikupljanjem prirodnih resursa Zemlje. Na primer. papir i drveni proizvodi seče se sa drveća.


10. Recikliranje čuva budućnost

Budući da smo svesni naše potrošnje proizvoda koji se mogu reciklirati i kako sortiramo [ili ih ne sortiramo] za otpad, omogućiće našim budućim generacijama da žive u izobilju.3 views0 comments

+381 64 919 46 96

©2020 by City&Me. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now