Search

Direktna demokratija. Moj grad i ja..

Updated: Jan 23, 2020

Direktna demokratija je termin nastao u startoj Grčkoj. Hoću da verujem da su tada nastali i prvi pametni gradovi u kojima su građani imali mogućnost da veoma često odlučuju o bitnim lokalnim stvarima. Ova vrsta demoktarije opstala je u nekim kantonima Švajcarske i ruralnim područjima Argentine. Ako Argentina nije najbolji reper, Švajcarska svakako jeste.

Zamislite građane na jednom velikom trgu ili amfiteatru kako iznose i brane svoja mišljenja sa zajedničkom željom da nađu opšteprihvatljivo, najkorisnije i najefikasnije rešenje za funkcionisanje svoga grada. Svakako, nešto što nije svojstveno današnjim gradovima.

Sa druge strane, uvođenjem savremenih tehnologija u svakodnevni život, transparentošću informacija i pojavljivanjem novih sigurnosnih tehnologija, kao što je Blockchain, građani dobijaju mogućnost da lakše i brže komunicijaru ali i da njihove informacije budu sigurne i nepromenjive.

Danas ceo vaš svet, sva vaša istorija, poslovanje, razmišljanja i navike stanu u jednu malu spravicu zvana pametni telefon. Sa jedne strane ona nas otuđuje od tradicionalnog načina života i komuniciranja a sa druge strane daje nam neslućene mogućnosti informacija i pojednostavljanja svakodnevnog života.

Da li ćemo u narednim godinama imati mogućnost da putem sjajnih aplikacija glasamo na izborima i tako biramo svoje predstavnike ostaje da se vidi. Pitanje je da li će nam i ti predstavnici uopste i biti potrebni jer nam nije potreban posrednik između nas i izvršne vlasti?

Svakako prvi korak je da dajemo predloge i utičemo na male lokalne odluke. Odluke koje su vezane za našu ulicu ili zgradu, naš kvart ili opštinu i naš grad. Jer na kraju krajeva mi i jesmo deo našeg grada.

7 views0 comments

+381 64 919 46 96

©2020 by City&Me. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now